Thursday, June 11, 2009

toyota vios....

jam 10... aku mwendapatkan panggilan telefon dari the baker's cottage....
aku di terima bekerja di company itu.( QC supervisor)..
QC executive tadi menerangkan.. gaji aku bakal akan di naikkan lagi bulan 7 disebabkan projek baru akan dapat... dan mungkin perlu kerja lebih masa... festival kek bulan katanya.....

Ntahlar... gerak hati aku memang betul..
orang yang pertama aku informkan...... mestilah mak aku..
kedua.... pakcik aku(ayah tiri). tapi.. aku tak pernah anggap sebagai ayah tiri.....
ayah aku..?>> aku belum beritahunya lagi..
tadi.. aku menangis semasa isi miyak di petronas... sedeh.. nak balik... huhuhu..
yer lar.. selepas kerja.. memang akan lambat balik..
yang penting....

aku akan tolong mak.pakcik nanti..
dan.. aku nekad akan keluarkan toyota vios putih di modofied sporty berplat.... 8888...
nak suruh fazli yang modified... dia agak hebat dalam mekanik...
ok..... aku kuar dulu.....

ummuuuuaaaahh....
aku rindu sangat kat budak-budak fud tech.....
ummmuaaahhhhhh....

interview. interview...

kepanatn interview semalam... membuatkan aku terasa lagi bahangnya..
bukan di sebabkan interview... tapi.. di sebabkan isi form sebelum interview.. leceh....

jam 10 pg.. aku interview di the baker's cottage... jam 1 nya pula.. aku ke G. K ingredients...
tapi.. beruntung sanagt aku praktikal di HAVI...
dua tempat ini.. memang tau pasal HAVI...
pengalaman kerja or tempat praktikal itu sendiri penting.....

then.. mula lar aku bercerita tentang work aku di HAVi dulu....
siapa sangaka... mereka berkaitan dengan HAVi..

selepas di interview.. aku segera ke subang.. berjumpa dan lunch bersama kak Naziah... production admin di HAVI.. aku rancak bercerita dengannya tentang company2 food...

sebenarnya... di The baker's cottage first interview aku......
Banyak panggilan interview aku terima.. tapi... aku yang gatal aku tak pergi.... samapi budak-budak rumah aku bising-bising..

memang lar... tapi.. aku main apply jer sumer..... nak tau aku layak di interview ker tak...
tapi.... sumer yang panggil area nya.. jauh dari shah alam.. macam port klang, damansara, sepang, sg. buluh..
sedangkan..... aku mahukan hidupku di area sini.. terlalu memilihkan..??>.
bukan apa.. ada plan lain yang di rancang bersama jeri, nuar.. tentang bisnes...

Tuesday, June 9, 2009

melaka. melaka. melaka..



akan ku tawan kapal ini di selat melaka...


masa ni... musim salji kat rumah 4 musim....

sejuk......

Cukup lar hidup aku sekarang..
aku dah buang sumer kenangan perit itu dalam tangki najis.
Aku tak perlukan lelaki sial dan..
lelaki yang ytakot pengecut dengan kejahatan sedndiri..
buat aper nak takot kalau diri terlalu baik??.. hanya baik di mata orang..??. yang hipokrit..

common boy.. be brave...
tapi.. kalau dah nampak sangat takot tu..
means that die betul2 jahat dan terlalu jahat.........

Berani kerana benar..
takot kerana salah..

kata miza..- die jeles lar tu mu bahagia dengan fazli skang..
kebahagiaan dulu di lepaskan untuk mencari kebahagiaan lain.. sedangkan.... gagal.. dan sampai sekarang... tidak jumpa sebenar yang di cari..

er.... aku sokong... kebanyakan umpama itu..
mayb.... miza cakap berdasarkan pengalaman..

kalau lelaki spisis kaki perempuan. playboy.. memang susah untuk diubah...
aku pernah terbaca sikap lelaki bulan 12..

entahlah........... memang sebijik...
yang aku ingat.
tidak jujur dalam hubungan. curang. mencari cinta lain walau sudah ada pasangan...
dan.. pesanan terjemahan itu... cuba hindari lelaki seperti ini......

dan.... ayah aku pun punyai sikap yang sama...
sampai tua pun.. still tidak dapat mencari kebahagiaan.
dan sekarang... ayah meminta ku ke JB...
untuk melihat mama baru.........

Tak ley pecaya sgt..

Aku..???.... kajian mengikut tarik lahir oleh DR. FAdzilah Kamsah
20hb april 1986
SI CERIA
Anda merupakan golongan yang idealistik. Anda sangat kreatif, sosial, mesra, romantik dan mudah dibawa berunding.

Anda suka memulakan sesuatu tetapi jarang dapat menghabiskannya. Anda suka orang lain gembira dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapainya. Anda sangat popular dan idealistik.

Sgt aktif dan dinamik. Cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal.
Sgt menarik dan pandai manjakan diri. Punya daya mental yg sangat kuat. Suka diberi perhatian. Sgt diplomatik (pandai memujuk ), berkawan dan pandai menyelesaikan masalah org.
Sgt berani dan tiada perasaan takut.
Suka adventure, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah. Emosi cepat terusik. Try control the emotion.

Kecenderungan bersifat dendam. Agresif, kelam kabut utk membuat keputusan.
Kuat daya ingatan.
Gerak hati yg sangat kuat.

Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan org lain. Berpenyakit disekitar kepala dan dada. Sgt cemburu dan terlalu cemburu.

ayeesha's weeding

“Ida, Dr Zainal kim salam kat ko. Dia cakap dia banyak antar resume ko kat kilang and pusat institusi yang nak baru buka yang nak budak food tech jadi tenaga pengajar”. Azni lebar muncungnya bercerita.
“Yeker.. tapi tak der pun” jawab ku.
“Yerlar.. aku tengok resume ko.. number tepon ko.. yang dulu. Tu aku cakap kat DR.” sambung nyer lagi..
“Alamak!!!!!.. lupa nak inform kat DR number baru aku. Abes?.. Dr. bising-bising tak?”
Jawab NIni..” Aah yerlar.. bising. Ko asek tukar number.”
“Tak per lar.. aku gi jumpa dier esok.. Mati aku kena fire ngan DR.”
Memang tidak di nafikan.. aku terlalu rapat dengan DR zainal.. selalu berkongsi cerita tentang keluarga dan hubungan cinta..

AKu terlelap sambil memegang hp.. mesej miza dan Fazli tersangkut di tepi jalan.. ehe…
Tersedar terus meluru kearah Zati & Si Mawas……. Tekak terasa ingin menjamah air coke…
Sejak aku bersama Fazli…. Fazli pun terikut.. ketagih coke.. Coke …. Bahaya betul..
Tapi itulah kami… Cinta Coke… kalo aku tak der mood.. mrajuk dengan dia ker.. mesti kena ader coke….
Picnic, mancing ikan, udang, movie, shopping… mesti kena ader coke… Tapi.. bila makan di kedai-kedai biasa, teh o ice limau menjadi pengganti coke..

Seperti biasa.. Aku memesej dengan Miza..
Aku selalu menjadi konsultan tak bertauliah untuk dia….
Hubungan antara Miza dan Jeri.. begitu rumit.. Entahlar…
Permainan takdir betul….

Ayeesha memesej diriku.. kami bercerita tentang perkahwinannya yang berlangsung pertengahan bulan 7. Bersama Rahim juga akhirnya dia… Lokman??... Terpaksa menerima takdir yang percintaan 5 tahun berkubur sebegitu rupa…
Semasa praktikal di HAVI.. Sya selalu berkongsi masalah tentang hubungannya.. Aku sekadar menasihat dan mendengar… Dan siapa sangka… aku memang menjadi tempat kawan-kawan berkongsi masalah…

Tapi… aku still menasihat walaupun pada masa itu.. aku pun punya masalah sendiri..
“Sya.. pelamin kaler per?.. Nati antar lar kad lebih.. sy pergi tampal dekat HAVI.. tampal kat pagar HAVI gak. nanti Nepal-nepal tau jugak. Kan.. Hahahahah..” aku bergurau..
Ermm… yang penting.. aku suka sakat kawan-kawan….

Kata Sya.. dia nak letak nama aku dan Fazli sekali pada kad yang sama… Haih.. macam lar Fazli dah jadi laki aku… Huhuhu…. Di HAVi dulu lagi aku dan Sya berbincang pasal barang-barang hantaran. Sya memilih tema hitam putih….. Cun.. Aku..???>…

Aku nak hitam.putih campur sedikit silver dan gold.. ehe… Nampak elegent kan….
Yang penting.. gaun putih… wajib ader dan di kepala di lilit dengan lingkaran daun kecil-kecil dan roses…

Yang tu… aku nak bwat sendiri….. Aku kan kreativ sejak baby lagi…
Aku nak Nampak cute.. ehe….
Tapi yang pastinya.. aku kena putih lar yer masa tu.. ehehee……..
Kena pergi Spa lamp berger yang DCHL afif or SYN haziq.. dorang tu.. MLM betul..
Yang pasti.. aku pernah memasuki ruang legar spa itu…
Yang akan di layan bak seorang puteri…

Sunday, June 7, 2009

Muhammad Fazli Abd. Manan


Terharu tak sy upload gambar awak..???.....

8 june 2007

kini... 8 june 2009.. sedap genap dua tahun razig pergi tinggalkan aku, keluarga, dan kawan-kawannya..
Pagi-pagi lagi aku menyipakan urusan rasmi ku di G. K. Ingredients (M) Sdn. Bhd.
Penat terasa...
HAri ini.. aku lebih banyak mendiamkan diri....
Aku terasa sayu hari ini......

Namun....
aku bahagia sekarang...
kemunculan Fazli dalam hidupku..
menghilangkan segala kesedihan di hatiku....
Dia seorang yang happy go lucky dan pandai mengambil hatiku......


Kisah aku dan Razif..

7hb june
Terlalu penat hari ini kurasakan.. Selepas pulang dari ketemu si dia… usai sahaja maghrib.. aku menyiapkan diri ketemu Jeri dan Haziq… Namun.. aku tahu.. dua tahun yang lepas.. pda tarikh yang sama.. aku hangat di buai persaan bersama Razif.. dan dia pergi dengan tiba-tiba. Membuatkan hidup aku nanar selama seminggu. Macam orang tak betul…
Sejak selepas insyak.. aku tidak putus-putus bermesej dengan dia

“Cyg, abg mkn byk sgt tadi. Dah lama tak mkn byk macam ni. Ibu masak sedap” kata Razif.
“Cyg.. abg takot.. ang mimpi yaya lagi.. Abg mimpi yaya panggil abg”
“Dah lar bang.. tu kan mimpi jek. Jagan piki bukan-bukan tau”

“Cyg tingin nak pergi maner?.. nanti abg tunaikan” sambungnya lagi
“Erm… cyg tak pernah pergi genting highland. Teringin sgt nak pergi sana..”. Jawabku..
“ok.. nati abg bawakan cyg pergi sana. Sana bez.. Abg selalu naik genting dengan kawan-kawan. Sorang pun abg pergi. Abg suka sgt tengok matahari terbit kat sana. Kabus. Sejuk. Ada satu tempat tu kat genting.. dapat tengok cantik sgt matahari terbit. Nanti free abg bawak cyg pergi sana eyh..”
“Owhh. Ye ker.. janji tau..”Kataku.
“ok.. insyaalah.. Lagi satu.. abg suka sgt mkn kek yg ader ice cream kat tengah-tengah, chocolate ice blanded, lamb chock kat secret recipe kat tepi tasik putrajaya. Malam-malam lagi bes.. dapat tegok cahaya lampu tepi tasik…”
Aku hanya mendengar. Entah mengapa.. lain sangat dia malam itu.. selalu tidak pernah menceritakan hal itu.

“Cyg.. nanti kita kawin tau… kalau boleh.. abg nak kawin grand-grand. Sebab abg sorang jek ibu dan ayah ader. Abg nak pelamin kaler gold campur silver. Boleh kan.” Sambungnya lagi..
Aku turut mengia… memang aku dari dahulu lagi mahukan umpama itu…
Aku menyambung.. “ Nati dalam bilik tidur.. cyg nak lampu meja yag cantik tau.. yang bau wangi dan kuarkan buih-buih belon”
“Dasyatnya cyg abg ni… mane abg lampu beli lampu tido macam tu”. Katanya..
Hatiku tersenyum….
Tapi.. aku terpaksa memberhentikan sms setakat itu.. kredit aku expired 8hb june.
“Cyg.. abg syg cyg tau..syg sgt2.. Nanti kalau abg tak der.. cyg jaga diri baik-baik tau… bacakan yassin untuk abg. Jadi anak yang baik. K.. luv u so much.. Aku amat mencintaimu Che Norhaslida Che Ahmad”…
Aku membaca Sms dari nya….. aku tersenyum.. namun tidak dapat membalas dek kerana kredit tamat tempoh.

Baru sahaja ingin melelapkan mata.. Aku mendapt lagi mesej dari nya., Ku buka..
“Cyg… abg sesak nafas sgt”..

Aku berdebar… Berdebar dan terus berdebar….
Aku segara langkas turun di tingkat bawah dan menuju ke bilik ibu ku.. Tujuan ku meminjam hp dan ingin membuat panggilan terhadap razif.. Namun aku gagal.. Bila sahaj pintu bilik tidur ingin di ketuk… Aku membantu kan niat… Lama aku berteleku di ruang tamu di tingkat bawah .memkirkan kerisauan itu.
Aku memanjat tangga ke tingkat atas. Menguak pintu bilik. Berbaring.. Aku takut. Risau. Takut terjadi apa-apa pada razif..
Aku tertidur dengan kerisauan…
DI subuh hari…. Aku terkejut dengan mesej.. Aku melihat panghantarnya.. AMRUL RAZIF. Aku membuka….
“Ida, mak su ni.. maaflah.. Ajib dah tak der”.
Aku terdiam. Tercengang. Berdebar. Sesak nafasku. Badanku menggigil…
Aku lantas turun mendaptkan mak aku.. untuk meminjam hp.. segera aku mendialkan number razif..

“helloo”.. satu suara sayu dan bunyi agak kenangisan.
“Maksu ker ni?. Ida ni.. betul ker Ajib dah tak der?” ..Aku bersayu..
“aah.. subuh tadi dekat jam 6. ida”..
Aku nangis tersedu sedan… ..

Pujuk mak su.. “ida jangan nangis yer… kita kena terima dengan redha”
Aku teryus nangis.. dan mak su.. turut sambung menangis…
Kata mak su.. dia still berada di hospital. Alor setar Medical. Tunggu mayat untuk di bawa pulang ke rumah…
Aku berkeras untuk mengambil tiket kapal terbang untu ke kedah. Namun….. tidak kesampain..
Hanya tangisan menemani aku…. Aku berkurung didalam bilik.. Za yang menemani aku… secara SMS..
Jenazah di simpan di kampung keluarga Razif.. bersebelahan pusara Amira Razia (Yaya) selepas sembahyang jumaat..
Mak aku?.. dan family aku..?..
Turut risaukan aku.. yang aku tahu…. Terbaring ats katil. Berkurung di dalam bilik. Memegang hp melihat gambar Razif di wallpaper hp. Makan.. memang tak…
Puas pinyu bilik di ketuk mak, kakak aku.. Namun aku kunci rapat-rapat. Aku ingin menyendiri….

Sampai satu ketika…. Aku terlalu kasihan pada mak. Pujukan Za suruh makan.. aku menuruti kata mereka..

Aku ke meja makan. Mak aku… sibuk menghidangkan nasi. Lauk-lauk untuk aku.
“Da, ni mak masak ayam masak merah. Kegemaran da”. Mak aku menyeduk dada yam ke pinggan ku.. Sambal belacan.
MAk duduk di depan meja sambil melihat diriku yang tidak terurus. Hari ketiga pemergiaan Razif..
“Da, jgn macam ni.. tak kesian kat mak ker? Mak risau sgt tengok da macam ni. Tak makn semur. Berkurung dalam bilik. Yang pergi tetap pergi. Da kena doa banyak-banyak. Baca Yassin kat dia. Tuhan lebih sayang kat dia.. sebab tu tuhan amek dia awal-awal. Lagipun… dia mudah masuk syurga.. tak banyak dosa kat dunia banding kita yang hidup lama kat dunia”
Aku melihat mak mengeluarkan air mata.. Aku lihat Mak menyeka air matanya dengan lengan bajunya.
Terus mak beredar dari meja makan…
“Aku..??... air mata kuat mengalir menitis di dalam pinggan nasi.. nasi ku berkuahkan air mata.. Rasa agak sedikit masin….
aku ke UKM… semata-mata ingin mengambil barang-barang peninggalan arwah. Kata Za.. itu untuk aku…

Teddy bear Yaya ( kata arwah.. da 8 tahun dia simpan teddy bear tu.. asal-asal hadiah hari jadi untuk Yaya.. adikya. Tapi.. adiknya pergi meninggalkan dia di langgar kereta. Dan.. katanya.. teddy bear itu.. untuk bidadari hidupnya.. dan.. aku lah bidadari itu….)
Lagi.. sepucuk surat untuk aku.. gelang Kristal, pensel bidadari.. dan juga.. lagu aku tak kan bersuara… petikan gitar darinya.

BAru aku teringat.. semasa hayatnya.. ader sebuah lagu untuk di tujukan buat diriku…
TQ untuk Za.. sebab jaga aku.. dan yang penting kenalkan aku pada seseorang yang amt bermakna buat ku…

Dan… siapa tahu.. sepnajng hayatnya.. Aku langsung tidak tahu akan penyakitnya iati kanser saraf otak dan.. aku tidak tahu.. sudah seminggu dirinya terlantar di alor setar medical..
LAngsung dirinya menyembunyikan padaku…
Dan kini… sampai tahap ini.. aku masih menyayangi Amrul RAzif Bin Ahmad RAzin…
Dan.. aku akan simpan Nama Amrul Farish untuk anakku nanti….
Aku rindu razif……

Malam sehari sebelum razif meninggal... aku mimpikan orang ramai mengusung jenazah....
tapi.. dalam mimpi itu.. aku tercari-cari siapa di dalam keranda itu...
Aku terjaga dari mimpi dengan sedikit percikan peluh di dahi....
Ku lihat ke arah jam.. hampir jam 3.30 pagi...

Siapa sangka..... itu benar-benar terjadi.....
Allahuakbar.....


Dan yang pasti… Fazli tidak tahu akan kisah ini…….
Jap.. nak berangan… Kalau aku kawin dengan Fazli…
Amrul Farish Bin Muhammad Fazli.. Erm.. kombinasi yang bagus… ehe…
_ Untuk Fazli_.. “Awak.. sya tak cerita kisah ni kat awak.. Maaf.. lepas awak baca blog ni.. awak akan tahu.… Buat kejer elok-elok tau. Sayang awak……”
K… aku mahu melarut….
Assalamualaikum….. w.b.t

Aku, Milo, Afif, Nadya

Mataku masih tidak dapat lelap… Entah mengapa aku teringatkan arwah Syamilah. Atau milo….
Aku segera menghadiahkan al fatihah. Tiap kali solat, aku tidak lupa memohon NYA limpahi Nur kepada Amrul Razif Bin Ahmad Razin, Amira Razia Bin Ahmad RAzin dan Syamilah.. Entah lar.. sebak lar…

Semasa aku dengan arwah… aku selalu mengadu teringatkan Arwah Syamilah.. Dan… Arwah Razif selalu pesan kalau rindu.. sedekah al fatihah dan baca Yassin..
Namun.. siapa sangka kan… Razif pun pergi meninggalkan aku…. Pergi selamanya.. Dan… dia meminta aku bacakan yassin untuknya bila dia tiada. Namun… siapa sangka.. benda yang aku anggap gurauan baginya adalah kenyataan…
Bulan lepas, Aku mengajak Afif menziarah pusara Arwah Syamila… sayu rasa.. Nadya juga turut ikut….

Jenuh mencari pandan Indah.. Rumah keluarga arwah.. Namun senyuman di hati keluarga arwah melihat kedatangan kami.. Yang pasti… ibunya mendapat pengganti Syamilah. Turut di namakn Syamilah. Kata ibunya lagi… betul-betul mirip Syamila dulu…… Teringin melihat Syamilah kecil bila besar nanti…
Kami ke pusara…. Ditemani adik arwah….
Aku menggamati batu nisan. Tertera namanya dan tarikh meninggal. 19 jan 2007. Bayangkan…. Pada tahun yang sama.. aku kehilangan dua orang yang aku sayang…. Kekasih dan juga kawan yang berkongsi duka bila di dalam bilik…. Yang pasti… aku menangis bagai anak kecil memeluk dirinya sambil menangis pada suatu masa dahulu…
Dan.. dia mengadu masalahnya.. terlalu banyak masalah sepanjang hidupnya…
Aku, afif, Nadya, Adik arwah masing-masing membatukan diri. Sepi. Senyap…. Tangan terlalu rajin memusnahkan rumput-rumput kecil yang tumbuh di cela-celah batu kecil.. Aku menghadiahkan Al Fatihah, 3 qul dan doa untuk arwah.. dan dalam hatiku…… “Milo.. kita rindu kamu.. Kamu Nampak tak kami datang”.. SEbak.. Hampir menitik air mata.. tapi aku tahan.. aku malu dengan mereka.. Lagipun.. menangis membuatkan si mati terseksa..
Dan.. siapa sangka…. Afif yang dikenalkan aku oleh Arwah dulu.. menjadi kawan baik aku sampai sekarang…

“Dah sudah baca doa?”. Kata-kata Afif menghentikan lamunan aku…
Aku menggangguk..
Aku mengambil air yang aku bawa tadi… aku siram dari kepala ke kaki pusara. Aku menghulurkan pada Nadya untuk turut menyiram.. dan aku turut menghulur pada Afif..
Kami pulang.. Entah bila pula dapat ke sana lagi.. Tapi yang penting.. aku akan datang lagi……

18 jan 2007, Aku, nadya mengikut jeri ke Studio Jamming.. Melihat Jeri n The geng Jamming.. Usai segalanya.. AKU, Nadya, Jeri dan Acab ke Uptown.. Mengisi tekak yang haus..
Sedang rancak berborak.. Handphone aku berbunyi mesej.. Segera aku membuka inbox..
Tertera nama Milo. “Ida, PTPTN dah masuk lum?”. Namun, aku leka untuk membalasnya. Kredit tidak hanya 20sen lebih.

“Ya.. jom gi jupo milo?. Kat umah sewa dio”
Nadya bersetuju.. Kami meluncur ego ke sana… Sampai di Seksyen 2 Berdekatan Apartment Baiduri… Kelihatan orang ramai di seberang jalan sana.. Aku memberhentikan ego…
Rasa ingin melihat. Tapi takut.. Tapi ternampak ambulan mengisi seseorang. Kami menyambungkan perjalan dan berhenti di Shell. Aku ke kaunter..

“entah lar bang.. terkopak budak perempuan tu kena langgar ngan kreta lumba. Tak tahu lar hidup ke tak”. Kata seorang abang yang membayar duit minyak kepada abang di kaunter.
Aku meneguk air liur. Sebab???... Fikiran aku tertumpu kat Milo. Risau takut-takut dia..
Aku segera memberitahu Nadya… Nadya turut risau. Aku segera kol Milo.. Namun.. tiada bunyi kedengaran. Pelik.. Menambahkan lagi kerisauan aku. Aku segera menelefon Bis. Housemate Milo.. Tapi kat Bis, Bis di rumah sekarang.. Katanya Dai ader di rumah…aku menelefon Dai.. menayakan Milo ader di rumah atau tidak…
Namun jawapan Dai…. “Dia tak der ida, dier kuar ngan kawan dia. Nak gi check PTPTN kat ATM SIRIM”
Berkencang jantung aku.. memang laluan jalan yang accdicent tadi yang dilalu Milo..
Aku dan NAdya terus ke tempat kejadian tadi..
“Da, molek.. daroh”. Aku tak sempat mengelak darah yang masih berada di tengah jalan. Kesian tayar ego… tergilis darah.. Semua orang sudah tiada. Agak meremang bulu roma memantau kawasan itu. Yaa…. Selipar jepun milo lar.. warna hitam. Dia slalu pakai selipar ni”
“Tapi motor.. bukan motor dia da..” kaca-kaca, helmet pecah, darah masih tidak dibersihkan. Cuma motor yang hancur ditolak ketepi jalan.
Namun… kami tidak dapat buat apa…
“Ya… kawan yang aku paling risau.. milo..”
Kedua… Miza, Jeri…
Itu kata-kata aku pada Nadia..
Kami berovernite di dataran Shah Alam. Aku tidak sedap hati untuk pulang. Hampir dinihari… kami ke Surau SS2, tidur sekejap dan solat subuh…. Darah melekat di tayar ego… Nadya bersihkan..
Kami ke PKNS… Nadya ke ATM. Tiba-tiba ada panggilan dari Dai.. Dai nangis-nangis. “Ida.. tadi afif datang umah. Cakap Milo Accident”. Aku segera kol Afif…..
Dan.. dengan badan tidak bermandi segera ke rumah Dai….
Begitu pantas dan mendebarkan…. Samaada Milo masih ada atau sudah tiada….
Ke Hospital Klang, sampai sahaja di wad kecemasan….. nama Syamilah disebut. Namun…. Nurse yang bertugas menjawab. “ Awak tak tahu kawan awak dah tak der?” Skang kat bilik mayat. Buat postmortem. itu jawapnya…
Namun.. aku, Dai, kecik, chan dan Nadya…..meraung menangis sambil berpelukan sesame sendiri….
Terus kami ke rumah mayat.
Keluarganya arwah.. menangis, sedih, sayu, ibunya.. sudah acap kali pengsan.
Menunggu…. Agak lama.. Kami pulang membersihkan diri dan memakai baju kurung. Terus kami ke Pandan Indah. Rumah keluarga arwah….
Tak sempat mengucup arwah.. jenazah sudah di isi di dalam van.. Al-FAtihah.. Adiknya lelaki bersama mengiringi jenazah..
Ke kubur….. Usai semuanya….. aku dan yang lain turut menyiram air mawar ke atas pusara…
Aku masih tahan untuk melimpahkan lagi air mata. Aku melihat Ikhwan….. begitu sayu dan sedih… Selalu arwah menceritakan Ikhwan yang sampai sekarang menunggu dirinya. Yang menyayagi dirinya. Sungguh sugul wajahya. Ku lihat kelurga arwah….
Ya Allah… cepat sangat semua ini berlaku.. Baru 2 hari sebelum pemergiannya terjumpa dirinya di BLOK B fakulti. Terlalu excited dirinya dirinya terjumpa diriku. Dan menceritakan laptop dan hp nyer sudah rosak..
Dan.. yang pasti.. baru aku teringat.. dia terlalu aneh dalam seminggu.. selalu mesejnya kepadaku…
“Ida, kite rindu kamu”….
Membuatkan aku terfikir.. Dan sekarang.. aku hanya ader 3 penyakut baju berwarna pink yang aku guna sampai sekarang. Yang aku gunakan hanya untuk menyakut kain telekung dan sejadah….

Penyudahan kisah dulu.

Masih ingat lagi kisah aku dulu? Kisah aku. Sapong. Jeri, Sara, Miza?
Masa aku bercinta dengan Sapong, Sara muncul dalam hubungan kami. Dua-dua mulut manis. Si lelaki yang jahat, playboy and skandal dengn ramai wanita. Bersayang sumer… Sara pula, berskandal dengan bf orng sampai sanggup di madukan. Then, Sara pula muncul dalam hidup jeri.. entah macam maner menghancurkan juga hubungan Jeri dan MIza….

Dan….. rupanya.. jeng!jeng!..... Sara Anne itu tunang kepada Rahim. Seorang cikgu di Pandan Indah. Teruknya prermpuan itu.. Dan.. yang pastinya dia bukan perempuan yang baik….
Ala.. first time aku jumpa dia pun seksi beb… free hair, baju leher luas sampai Nampak bahu, bra,, yang pastinya tali bra dia kaler biru. Baju kaler merah… hahha…. Tak kena langsung…
Kata Jeri, Sara di tempatkan di pusat pemulihan akhlak.

Dia mempunyai dua watak yang beebeza dan membuatkan orang sulit memikirkan watak dirinya.
Dan…. Yang pastinya… Aku harap dia akan insaf. Dia bukan perempuan yang baik untuk dijadikan isteri. Dayusnya bagi aku Si rahim tu… LAgi pun Sara bukan cantik pun.. huhuhu.. jahatnya aku…. Tak der lar… sekurangnya… kita kena lah jaga prangai….

Aku menerima mesej dari ex aku yang tak betol tu. Dah sengat kot skang.. huhu…. “Emsem bf awak. Semoga bahagia sampai bila2”.. YArkk…….!!!!.. hilang terus mood aku yang syok sedih tengok citer Abam itu….
“Ikut aku lar bahagia ker aper ker. Tak der kaitan nagn ko” Hatiku bermonolog…
Aku menunjukkna mesej itu pada Norju.. huhu… gelak besar norju..
Hahhahhahhaaaa….
AKu ingat lagi.. lepas dia buang aku jahat macam tu, dia passingkan number handphone aku kat seorang kawan dia.. semata-mata nak lepaskan diri dari aku. Tapi terkantoi.. huhuhu… Aper.. ingat aku tak laku ker..??.. Aku lupa nama dia… tapi.. rambut panjang paras bahu, cermin mata bingkat hitam yang old student dan yang penting…. Tak emsem lar nyer….. huhhuuu… budak UTP juga…
Bodoh nyer dorang ni…… ish…. Otak jek geliga.. tapi still bodoh..

teringat cerita Za, dia pun ader passing number ex-ex dier kat kawan-kawan sendiri. Jahat gila bangle tu… Yang pasti, jeri ada gitau aku.. si jahat tu pass number ex dier yang dulu kat kawan jeri sendiri. Rupanya.. kecik nyer dunia. Tapi tak tahu ex dier yang maner.. .. teruk nyer.. serius.. aku dah macam-macam kenal n kawan dengan lelaki dari budak masjid ke budak club.. dier lar yang paling teruk. Walau Ikwan, Ajim, Fizri, and Anas budak clubbing kat Pantai Dalam… tapi… Sapong lar dapat award lelaki paling teruk..
Insaflar sikit… bila-bila masa jer boleh mati.. J
Bagi aku, Sapong budak UTP tu, macam sampah berulat..!! SS stand for Sapong Sampah. huhuhuhu… terlalu jijik di hatiku.. Serius.. sampai aku mati pun, aku tak kan maafkan dia… Atas semua yang dia buat pada aku. UWEKKK!!!!!! Banyak sangat.. Cuma yang aku tulis hanya 1 per juta..
Bukan aku nak canai keburukan orang.. tapi dah ternyata memang buruk pun.. huhuhu..
Haa.. tengok tu.. tak pasal2 buruk nama UTP skali.... huhuhu…
Esok Fazli gaji.. hehehe…. Kena tido awal ni… esok mahu melihat si dia…..
Tapi.. dari tadi tak boleh tido.. mata masih galak. Badan masih galak mengacau nurul yang ber tivi.

Duet datang dengan sendiri ke?

6th june, aku melihat waktu di telefon bimbitku. Tarikh ini amat bermakna buat aku dan arwah razif dulu dua tahun yang lepas.. Saat mengecapi bahagia bersamanya….
Hati aku sayu lagi……..

Dari tadi Fazli risaukan aku pulang lewat malam.. – maaf syg…. Sy bukan pg galok-galok pun..
Namun.. setelah aku terangkan dia.. dier mngerti. Cuma risau agaknya. Katanya aku ni perempuan.
Cuma tadi aku mencari peluang untuk aku mula bertapak dalam perusahaan.. Cari modal untuk dapatkan satu bisnes yang menjamin pulangan yang lumayan. Bukan sekadar menjadi kuli dan makan gaji…

Aku perlu di interview untuk melayakkan diri menjalani program usahawan tunas mekar under UiTm dan di beri elaun bulanan dan maybe dapat juga elaun selama berpraktikal di premis.
Gaji sekadar RM 1K ++ ??... maner cukup untuk hidup pada masa skang..
Kata Nadya- title jerk engineer . Riuh sekampug bila bergelar engineer. Bagi org kg, gaji tinggi… beribu-ribu..padahal dorang tak tahu.. Gaji pun ader 1k lebih.. pegi pulak kejer ngan moto, bus..,
Kata Aku- duk sini plak kena ikat perut kuat2 sampai hampir tercabut. huhuhu…. Bek kejer sendiri. Bisnes sendiri. Tapi… nak buka bisnes kena lar ader modal. Minat. Knowledge. Berani. Dan yang penting….hati bersih. Jangan sampai mempergunakan orang. Nati bisnes tak laku. Susah naik..Lingkup. Tuhan akan balas.. cayalar…. Tak berkat..

Contoh.._ dipergunakan untuk jual baju ker. Diperguna untuk buat design ker… Ciplak design baju ker. ish.. ish ader orang jahat macam ni.. hahahahaaaaa……
Kata Fard – Gaji pemandu lori kat lombong emas kat kuala lipis pun lebih tinggi dari gaji enginner tau…

Food Technologist / Nutritionist macam aku..??.. lebih kurang sama jer….
Entah lar… susah juga hidup ni….
Bersama jeri, nuar dan yang lain-lain tadi…
Aku menunggu mawin pulang. Malam kian larut… Hanya cekodok penyek buatan Nini menjadi santapan aku……

Bersamamu..

4 hb june…
Aku melihat kotak hadiah pink gambar2 bear….
Ku buka.. melihat yaya.

Sudah lama aku tidak mencium yaya dan membelainya…
Ku lihat gelang Kristal berwarna purple lembut pemberian arwah… ku genggam… masih berkilau cahayanya..

Pensel bidadari berwarna gold di baluti silver… “Aku umpama bidadari hidupnya”
Ku taburi bintang-bintang kalerful di dasar dalam kotak itu…
Pasti yaya suka.. rumahnya…diceriakan sebegutu rupa.. Aku tersenyum…
Ku melihat lipatan warkah dari arwah amrul razif bin ahmad razin..
Masih baru keadaan warkah itu walaupun sudah hampir berusia 2 tahun.. Cuma sedikit wrinkle dek terpias air mata yang begitu murah tiap kali membuka dan membaca…
MAsih ader bau perfume di warkah itu…
Tulisan tangan amat teratur, kemas…. Dicalit pena berwarna biru…..
Ku mula membaca..

Assalamualaikum. Wah cantek x tulisan abg ni? Macho macam tuan dier kan..??..
“AAaa….”..
Aku membaca lagi……
Aku sedu..aku sebak… sebak sangat……
“Cyg, maafkan abg tau.. x sempat nak bahagiakan cyg abg sorang ni..””
Air tak bisa menahan air mata dari berhenti mengalir…
“Walau cyg xkan abg miliki tapi tetap abg nanti hingga nafas abg terhenti”
Terima kasih kerana bagi kenangan yang terindah untuk abg.. Apa yang penting, cari la lelaki yang dapat jg cyg dgn baik, tak sakiti cyg n bahagilah dgn dia denagn penuh kasih syg..
>…L
Akhir coretan itu…
“Cyg.. jg diri baik2 tau, makn byk2, kawin cpt2 tau.. abg tengok dari sana k…. sampaikan salam abg pada suami cyg nanti tau..
Tlg wish hepi besday kat sumer ank cyag nati tau setiap tahun n ckp abg syg dorang tau.. selamt jd graduan, slamat bertunang, tahniah… slamat pengantin baru, untuk tiap2 tahun abg xkan lupa wish….. happy besaday cyg… tahniah jadi ibu… jd ibu yabg baik, jd istri solehah… jd anak yang baik k.. abg cyg kekal abadi slamanya sbb “ Aku terlalu Menyintai mu Che Norhaslida Che Ahmad”

Aku bagai anak kecil…. Aku berteleku dan terus menangis….
Aku rindukan razif…..
Aku rindukan dia sgt…………
Aku terus menghadiahkan al fatihah dan 3 qul buat arwah..
Amin………
………………….

SAPONG BABI HUTAN.HAHAHHA..

KO ASAL BERUK!!!! JANGAN KACAU HIDUP AKU LAGI BOLEH TAK??!!!!!.
JANGAN DUK KOMEN BLOG AKU BOLEH TAK??
AKU BENCI SGT KAT KO LAR SAPONG TAIK!!!

ASAL KO SIAL SANGAT DUK KACAU HIDUP AKU LAG!!!!..

MAKNUSIA JAHAT MACAM KO ELOK MAMAPUS JEK.! SENANG!!! MASUK NERAKA TERUS.

SIALLLLL!!!!!!!!!!!!!!..............
AIK NAK ROSAK KAN HIDUP PEREMPUAN JEK!!!!!..

INGAT!!!!.. BANYAK RAHSIA!!!
KALAU TAK..

HIDUP MENYUSAHKAN MAK BAPAK.
KESIAN MAK BAPAK KO.. MATI2 BAIK MACAM KUCING KAT RUMAH.. PADAHAL KAT LUAR..
MENGALAHKAN SETAN PANGAI..
\
JANGAN KACAU HIDUP AKU LAG LAR BABI HUTAN!!!!!!>>>

Thursday, June 4, 2009

lapar...


























dah penat berjam di bilik ini.... hari ni.. jumaat.....

jeri dah mula mesej....


ingin ketemu nya
sudakh lamar tidak ketemu itu orang... huhuu......
di my news photo.....
yeeheee.....














dia sudah ku aggp sebagai abg.. terlalu baik denga ku..







katanya... bila mahu kenalkan adia dengan fazli..







huhu..














aku hanya menjawab.. kalo ader jodoh ader lar..







da serik..







yang lepas tu.. huhu... k...


























Aku dan dia




FAZLI....


20 march

"Awak..

sy nak jumpa awak after keje. kat kedai mkan depan"

kata fazli...

"naper?.. nak balik awal lar.. takot jam" kataku..

"kejap jer.. ader benda penting nak cakap.. dah lama nak cakap"..

"OK.. jumpa sana kulk 5.30"..

Aku menyusuri kedai itu.... kulihat dia sudah menggu diriku...

Aku meletakkan kunci ego, beg silang dan jaket... ku duduk sopan. - hipokrit sopan lar konon.
berdebar giler..


"Sy suke awak.. sy nak lebih dari kawan. bleh?". katanya..
Aku berdebar.. tak tahu nak bereasi umpama kucing yang malu2 ker.. atau monyet yang blur2....

Aku gelak-gelak...
"hahahha.. kelakar lar awak ni.... ader ker,.... nak gurau lar tu.."


"Tak.. saya serius.. tak gurau... sy suke awak. sy syg awak.."

Dub..... jantung berkencang........

Aku hanya tersenyum..........._

Sunway Lagoon

Aku, fazli, shin yee, lee fang,sya, kak naziah ker sunway lagoon..

water park n dry park menjadi pilihan kami....

Bez...........

tercabot jantung, terbalik pankreas, meluncur air, ha...
macam-macam....

yang tak pernakh pergi.. try lar....
tak rugi walau fee nyer agak mahal...

upin ipin

Seperti biasa..
Hari minggu yang selalu dinantikan..
Kali ini.. kay datang…
Untuk berhujung minggu bersama. Untuk meluangkan waktu bersama member-member.
Yeye… akhirnya kitorang dapat juga mendapatkan tiket geng. Upin dan ipin. Selalu pun full house. Dalam waktu yang sama… dua panggung buka. Dasyat… dasyat…
Booking on9 pun… penuh sih….
Tepat 2.30.. aku, kay dan mawin mula memasuki hall 3
Aduh…… sakit perut aku ketawa dengan tidak sopan… popcorn yang aku pegang??...
Berterabur tertumpah….

Seb baik tak tertumpah di kepala orang depan aku.. sipi-sipi mengena… ehe……
Kisah pengembaraan geng yang melucukan bagi aku…
Penuh… family, fiends, kaple.. sumer pun ada…
Yang tak tahan… kay menarik tangan aku untuk melihat seorang datuk yang mamakai kopiah putih.

Pada pandanagan kami.. datuk tu… di bawa anak dan menantu nya…
Kata kay… “Aku suka tengok pakcik tu..”
Kami puas.. berbaloi dengan tiket dan usaha dalam mendapatkan tiket selama ni..
Kay dan Mawin sakan bershopping.. namun aku cukup umtuk memerhati… tunggu dapat elaun dulu… ehe…….
Check elaun maybank perlu di depositkan dulu selasa ini..

Malam…...
Rojak johor bersama milo ais di kedai mamak hakim menjadi santapan anak tekak..
Kata anei tu…. “Sini ada baru punya rojak. Mahu cuba Ka?”.
“Ok.. bagi lar saya rojak satu”.
“Mawin……. Kay… tak sedap ar..”
“Aah lar Da.. tak sedap” kata Mawin…..
Ane yang memakai uniform hakin itu menghampiri kami….
“Ok Ka rojak?”..

“ok/ok.. sedap.sedap sangat..”.. aku buat muka……..
Ehe….

“Gol!Gol!!..” seperti biasa… keriuhan dan kedengaran suara-suara lelaki macho dan tak macho menjadi santapan halwa telinga…
Di hakim tak sah kalo tanpa bola…..
Kitorang pun layan…… dan terkekeh-tekek ketawa…..
Senda guraun dan lawak bodoh aku…….

jogging di ss 7 lake

Penat giler terasa otot2 badan…
Jogging di tasik seksyen 7…
3 pusinga menjadi pertaruhan.
Hanya aku yang jogging..Mawin dan Nurul hanya tersengih sumbing memerhatikan aku membuat pusingan sambil menikmati ABC, keropok lekor dan big apple..
Pusingan terakhir.???>..
Aku di cabar Mawin Menamatkan pusingan dalam 10 minit. Jika lebih..??..
Aku terpaksa membelanja movie Upin dan Ipin..
Huh.. aku pantang di cabar…..
Untuk memecahkan rekod tu… Bagi ku agak rumit ..
Mau tau sebab apa..???...
Sepanjang hayat aku jog di sana… mamakan masa dalam 15 minit…
NAmun aku nekad…..
Aku terima cabaran….
Non stop jog….
Kaki ku hayun sambil berfantasi… ku hidup udara yang tenang, ku dongak di awan gelap biru yang tidak sabar mahu mencurahkan hujan.
Ku melirik nakal mata kea rah si lelaki yang berbaju hitam. Umpama ingin mendahului larian ku…
BAdan tegap.. Kira-kira agak hemsem orangnya…
Ehe… cuci mata kejap.. Tak salahkan…
Sedar tidak sedar… Aku sudah menamatkan pusingan di tasik seksyen 7..
Yeyy…. Aku melompat…
Nurul mencatatkan masa..
9 minit…!!!!!!...
Yeeyyyyy…..

Aku membetulkan urat2 badanku…

Sambil menikmati big apple, ABC, keropk lekor suapan nuru…
LAzat betul makanan percuma………
Aku sempat memerli junior-junior aku… geng Edi..
“Jogging ker dik..?”…

Yer lar…soalan peril tu.. dari tadi asek bersembang kosong di tepi jambatan tepi pokok.. TAk Nampak pum berlari..

Dorang senyum-senyum kambing… dan menjawab.. “ NAk masuk larian Melati ker kak.?”
Kurang asam boi betul…
Tengok..!! dah terkena balik…

Ego dan Kris meluncur pulang ke blok 20……

6 march

meneman kak Saba ke public bank di tepi sunway pyramid..
Aku jarang berjumpa denfan Fazli. Sekadar mesej-mese sahaja. Masing-masing sibuk dengan kerja. Aku perlu menhadiri dua meeting pada belah petang…
Seperti biasa… Fazli akan msej menanyakan sudah balik ke belum. Dan…. Dia kelihatan di tepi meja punc card.. ehe……

Penat…… dan amat penat untuk hari ini………
Rindu lar pulak……. Ehe…

5 march

5 march. Seperti biasa ke delivery sampai lunch. Dan.. after lunch kembali ke sanitation.
Agak memeningkan….
Aku mengisi dan mengira trip form. Sedang sibuk menekan kalkulator, Ada kelibat seseorang berhenti dan melihat aku menekan kalkulator. Aku dongak. FAzli rupanya….
“Da, minum dah?” Tanya dia.

“Belum lagi…”

“Jom ar minum” Ajak FAzli.
“Aku mengemaskan D.O, P.O untuk semua Burger king di merata tempat area Selangor. Banyak gila sih…
Aku ke pantry level 1 bersama Fazli. Lalu milo panas menjadi alas tekak ku sebelum makan tengahari.
“Fazli sibuk mengisi form QC sambil meneguk nescafee. Aku hanya berdua dengannya di dalam pantry. ALamak…. Takot terkantoi lagi… biasa ramai aja yang minum time di sini…
“Penyelamat sudah datang.”. Kataku dalam hati…
Abag engineer HAVI sudah datang….
“ Intan, buat lar kat saya nescafee satu… nak try air tangan intan buat”. Tegur Mahathir. Aku gelak-gelak..
“Tu.. suruh mesin air buat.. lagi sedap. Ehe… “Jawab aku… gelak-gelak….
Fazli hanya diam seribu…
Ermmmmm…..
Usai Mahathir pergi…. Baru Fazli bersuara….. usai Fazli mengisi form QC.
Baru klihatan si Nepal-nepal datng minum time…
“Ida.. sudah minum”?.. biasa Nepal-nepal amat peramah dan baik dengan ku..
Waahh….. petang..???
Aku,Syin yee, Sya ke sanitation. Mengikut Prabu dan Some untuk di ajar chemical, method, area, equipment, utility untuk di bersihkan….
Aku di pakai baju palstik yang amat cute….
“Ida.. cute lar.. amik gambar..” tegur Syin yee. Lalu gambar aku di ambil… Di jet. Di clean kan utility area…
Bes….. kami berbasah dengan percikan air. Bergambar….. bersama Prabu. Some..
Aku melihat kelibat Pasang. Cikgu yang ajar aku sponge…
“pasang!!!!.. aku memukul baju pasang. Terkekeh aku lari. Pasang hanya diam dan senyum. Mau tau sebab apa?>>

2 hari lepas aku merajuk dengan pasang. Ader ker si Nepal tu gurau biawak dengan aku… di tamparnya aku….
So… aku balas dendam balik lar… tapi biasa lar.. gurau-gurau…
“Pasang…. Amik gambar..”. Dia hanya diam seribu bahasa. Lalu aku menarik dia. Ternonong dia…

Malu konon.. huhuhuhu….

Sya, syin yee, prabu, some hanya memerhatikan lagak aku….
Yey… 5.30.. masa untuk punch card…
Agak penat….. Kami masih perlu menolong QA untuk membuat kerja-kerja QA dan receiving incoming raw materials…

Memang banyak kerja.. tapi apa pun masih sempat bergurau……
Aku perhatikan….. dalam seminggu ni.. tiap kali waktu 5.30….. Fazli mesti akn duduk di meja delivery di depan punch card. Dan akan mesej aku menanyakan samada sudah balik atau belum……

Maybe dier nak tengok aku sebelum balik kot… eheh…… perasn sikit…..
Tabiat aku sekarang……. Selalu berbalas mesej dengan Fazli even masing-masing BZ dalam line..
HAnya CCTV menjadi bukti.. ehe……

McKuda

4 mac. Lunch..??.. Aku bersama Kak Naziah ke McD summit USJ. Meneman Kak NAziah ke Gurdian dan keinginannya menyatap McD Mc Lunch..
Sedang sembang dan diskas pesanan Sya, li Fang, shin yee.. Mahadi dan Suzilan masuk ke Office QA.
Biasa lar… hari ke dua Kak Saba, Miss Chai, Shanti meeting HACCAP Plan, review,… office QA dan lab QA… kitorang yang konkor… dari pagi sampai ke petang meeting. Kesian Kak Saba. Kepenatan. Aku hanya mampu mengosok bahu Kak Saba supaya Sabar.. ehe.. Kak Saba bos sanitation. Miss Chai, Executive QA dan pembantunya Shanti.
“KItorang nak pergi Mc D. Nak kirim apa-apa tak?”.. Tanya aku pada Suzilan dan MAhadi.
“NAk pergi McD mane?” tnya Suzilan.
“Tak tahu lagi.. mayb sunway pyramid, summit or SS15” jawab aku acuh tak acuh..
“Lar.. Intan pergi mcD Alam megah lar”. Perli Suzilan..
Aku sengih macam kerang busuk. Yer lar.. Alam megah tempat terkantoi aku dan Fazli.. ehe….
Alam megah mana ader McD.. Balai polis ader ar.. ish…
“Kitorang pesan mcChicken. Nak pesan tak?” Tanya aku lagi
“Haa…. Cakap kat orang McD tu.. nak burger daging kuda. Eyh intan.?”
“Haa.. yerlar.. nanti saya pesan Mc Kuda satu”. Tawa gelak dapat di dengar…
Buat malu jer suzilan peril aku pasal terjumpa depan Abg Mahadi..
Huu….
Oppss…. Fazli pesan Mcchiken..
Lunch McD di dalam pantry level 2.. Kenyang….
“Fazli, tu mcchiken awak”..
Aku menunjukkan Mc Lunch. Di atas meja Abg Mahadi aku letak. Di kawasn Delivery.
Suzilan datang..
“Aku tengok ko dating ngan Intan. Gi mane?. Oo… da pandai..” Tegur Suzilan.
FAzli gelak-gelak sambil menumbuk manja perut suzilan yang memboroi..
Membuatkan tawa di hatiku…..

Aku mensealkan Pintu lori McD untuk di lock dengan serial number..
Aku buat muka bila Suzilan, Maznan,Abg Mahadi, Raju, Kumar dan abg-abg driver gelak-gelak kat aku.. Mahu tau apa cer???>..

Semesti nya aku tidak cukup ketinggian untuk sealkan itu.. sampai terlompat-lompat aku…..
NAsib baik Shukri tidak kelihatan. Kalau tidak… Lagi kecoh mamat tu suruh amekkan tangga kat office engineering maintannace…..

Akhirnya…. Dorang yang sealkan….
Yerlar… seminggu di delivery.. semua kerja kau try dan nak buat… tak sedar kat diri betul…
Masuk dalam lori pun pernah….
Suzilan ckap aku jenis yang berani…..
Tengok orang pun tahu…. Itu katanya….
AKu senyum kambing

roti yang panas + tersipu malu

3 march. Agak pening mengisi trip form Burger king, A&W, Marrybrown, 9101 dan fast food lain. Samaaada untuk local atau outstation. Mengira stok burn sumua. Agak melecehkan. Aku terpaksa melompat-lompat untuk melihat code date. Pallot di susun bertingkat tingginya.
“Raja.. ko bagi budak ni tangga. Pendek sangat aku tengok.kesian melompa-lompat”.
Aku buat muka…. Mau sahaja gelak tak senonoh..
“Aper lar dia sama jer” Ngomel aku…

“Aah lar u ni.. cakap orang. U pun sama pendek”. Raja terkekeh-kekeh.
Tak puas dengan Raja. Shukri pergi pula berbicara dengan Kumar tentang perihal pendek aku.
Ala… Kalo nak di ukur ketinggian. Antara die dengan aku. Dia lagi pendek. Tak sedar diri betul. Ehe…
Shukri QC leader di company ni. Dia suka kacau aku… Happy go lucky orang nya…
Usai kerja. Aku mengadap PC. Mengisi trip form untuk MCD pula… Beratus-ratus order untuk regular, corn meal, big mac, quarter. Untung aku. Musim prosperity sudah abes. Jika tidak mati dengan kiraan prosperity yang berates-ratus.
“Ida, jom minum”.
Aku mendapat mesej dari kak Naziah. Admin production.
Aku lantas membalas.
“Jom.. Jumpa kat pantry sekarang”
Aku segera menuju ke pantry. Kak NAziah sudah menanti. Jika waktu minum aku lebih suka lepak ngan Kak Naziah, Abang-abang production, Qc, budak-budak trainee di pantry bawah. Tempat berkumpul Nepal-nepal. Malas membancuh air di pantry bawah… Jalan mudah.. memasukkan syiling 50 sen lalu tekan sahaja air apa yang hendak di minum. Aku memilih hot chocolate. Amat mudah bagi si pemalas macam aku. Ke area indexer. Mencuri roti yang masih panas. Lalu di sua ke tekak. Amat kenyang.. Mahu bakar roti di QA LAB dan menyapu liquid sugar mals lar pula. Yang penting. Syarat utama…
Mengisi perut yang kosong…

Fazli datang ke Pantry. Dia semacam merenung kea rah aku. Dub.. berdebar dan cair hati ku….
Wajahnya yang emsem… mencairkan hatiku…
“nape tengok orang macam tu?”. Kak Naziah mula bertanya.
Fazli..??... gelak-gelak sahaja..
Dia menuju ke locker.. mengeluarkan kad. Owwhh… kad besday dari company. Baucer marrybrown sebagai hadiah. Sudah menjadi tradisi HAVI LOGISTIC. Setiap bulan akan terpampar notis calendar besday semua pekerja dari atas sampai pekerja bawah.
“cute nyer kad…. Memory lane tu..” aku menyampuk..
Fazli sengih lalu menjawab. “Yer lar.. ader orang tu tak der pun nanti besday kiter”. Melirik kea rah aku. Kak naziah blur-blur. Memang aku yang di maksudkan. 27hb 3 aku pulang ke kampung. Cuti akan ku ambil.
Petang..?...

Aku, Sya, Shin yee menuju ke dalam production. Tapi kali ini.. bukan lagi untuk production. Tapi untuk sanitation….
Lee fang turut join… Some dan prabu menjadi guide untuk kitorang….
Minggu ini.. aku double… ermmm… delivery dan sanitation..
Sumua chemical untuk clean equipment, line, machine di terang dan blajar.
Percaya atau tak.. kitorang turut clean… wash up.. wash up….
Sumua pun tak merungut….
Supervisor terkejut. Maintanance kata… seumur hidup dia kejer kat sini.. first time tengok budak trainee clean…

Bagi kitorang…
Semua kerja kami cuba. Kami try. Dari kerja-kerja pekerja bawah sampai kerja orang atasan.
Pengelaman amat penting. Bukan sahaja goyang kaki di meja sambil goyang kaki, on9, chatting macam sesetengah makhluk yang praktikal. Ehe…..

Bagi kitorang.. sudah amat rapat dengan semua pekerja. Gurau senda..
Kadang-kadang kecoh dalam Bakery.. baling dough.

Yang selalu kena..??.. Aku lar.. kata dorang.. aku mudah mesra dan banyak epi-epi…
Esok..???... tak sabar melihat QC yang bernama Fazli….

intan ok..??

2 march. Aku di tugaskan untuk ke deparment delivery.
Segala urusan penghantaran Bun untuk ke Macdonald, Burgerking, a&W, marrybrown dan 9106 samaada local, outstation di uruskan oleh staf-staf dan pekerja delivery.
Mau tahu siapa bos delivery>.?
Mestilar abg mahadi…

Bila sahaja ku labuhkan
punggung di kerusi biru yang empuk itu…
Terus sahaja soalan berupa api panas itu menlaserkan kea rah telinga ku..
“Da dating mane semalam ngan Fazli”?
Dushh… aku sengih-sengih kera…..
Umpama kucing yang mati anak…
Kiraan stok, delivery local dan outstation di kira macam tak menentu…
Dalam hatiku mengomel geram pada FAzli….. yer lar…. Ada ke patut bagitau abg dier….
Aku tekun mengisi form untuk macdonald. AKu terkejut. FAzli datang kea rah mejaku lalu mengetuk meja kuat..
“da, jom minum..”.

“Aku jawab acuh tak acuh. Tak per lar.. saya banyak kerja ni”.
Dalam hati…. Ingin sahaja pergi. Tapi.. ego ku melangit…
Mungkin geram dengan nya….
Sah-sah… supervisor yang lain pun tahu.. pagi-pagu buta sudah kena pasal terserempak berdating dengan Fazli…

“Intan ok?”. Sapaan abg Maznan. Supervisor production.
“Ok….”.. Dalam hati….. Tuhan saja yang tahu….
Lupa bagitahu….. di HAVI… sumer abg-abg supervisor memanggil ku Intan…
Tolak abg mahadi sorang yang memanggil betul nama ku..
Aku pun tak tahu kenapa.. Bukan dorang tak tahu nama aku. Ini semua gara-gara abg Maznan yang memanggil dulu.. katanya…Sebab aku perempuan. Macam Intan. Padahal trainee yang lain pun perempuan juga. Ishh…

Aku menghantar SMS kepada FAzli.
“Fazli, pagi-pagi lagi saya kena peril.. L”
Fazli segera membalas..
“ala.. jangan layan dorang tu..”..

FAzli lalu ke meja ku… dia senyum ke arah ku……
Aku membalas senyumannya…
Ehe……

the beginning..

1 march. Today is lucky day for aries. Ermm… betul ker..???..
Aku mengerutkan dahi. Terangkat kening umpama lagak Ziana Zain.
Aku membelek lagi ruangan Star. Menunggu motor di basuh bersama Mawin..
Penat aerobic Tarian Cha Cha Cha..( hahaha…. Abes bontot terangkat.. Tapi tetap fun..), aku dan Mawin ke Hakim. Menyaji tekak ku dengan teh o ais dan roti pisang…
Banyak yang kami bincangkan tentang isu seorang rakan. Ntah.. seumur hidup aku.. dia yang paling pelik rakan yang pernah aku jumpa. Begitu juga Mawin dan rakan-rakan lain. Fikir dan hitung benda yang sama dengan aku… NAmun satu sahaja…
Hidup di kota banyak ragam.
Banyak garam..
Membuat kan kita terhidrat..
Membuatkan kita bingung dan bengong tentang dunia…
Tentang alam…
Ku hulurkan kepingan wang hijau itu pada Abg Bangla yang usai mencuci ego ku..
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Fazli..??..
QC HAVI LOGISTIC…
Tempat praktikal aku.. Aku mengaku mulai rapat dengan dia…
Sejak hari pertama aku menjejakkan kaki di company itu.. mata nakal ini tidak henti-henti melirik kea rah dia..
Bagiku.. cukup hanya meminati dalam diam……
Hari ini… dia membawa anak buah nya berjumpaku….
Comel… baby boy…. Setaun lebih usia..
Aku mencubit pipi. Mendukung… mencium baby itu.. Geram.. comel… mata bulat… Mau tahu baby siapa..??
SEmestinya baby abg si Fazli…. Abg Mahadi… supervisor delivery…
Saat aku mendukung baby itu…. Fazli melirik dan senyum melihat gelagat aku….
Ehe.. malunya……
Then episode seterusnya…?.. Mau tau apanya……….
Saat aku dan Fazli kuar… ada seorang uncle gemuk dan rendah menghampiri kami di sebelah….
“Macam kenal..”. suaranya…
Alamakk!!!!.. terkantoi pulak….Suzilan Supervisor production…
Aku serentak mencubit Fazli dan sengih kambing memandang Suzilan…..
Mesti kecoh esok di kilang….

NAk-nak Suzilan yang slalu kacau aku buat kejer dan kepoh orangnya…….
Trainee dan QC dating… ehe……….. konpom menjadi topic suzilan dan Maznan…
Uhh.. tidak….. Kalau dorang tau.. semestinya Abg-abg QC lain tau……
Shukri, Ayub, Zuraidi, Sujan……

Street Fighter the legend of chun li menjadi tatapan kami……….
Menatap cerita itu umpama teringat kembali di zaman kanak-kanak.
Aku selalu menekan-nekan remote mengawal Chun li untuk bertarung dengan Ryu yang di kawal Zaki adik ku.

Menekan butang tengah dengan lama akan menghasilkan bola api……..
Masih ku ingat semua itu……
Zaki baru sahaja menopupkan kredit untuk aku…
Terharu sih.. adik topup untuk akak…. Katanya.. Gaji kerja part time dia sementara menunggu keputusan SPM…..

Aku masih kira-kira jam untuk ke kilang esok…
Ngerinya esok……………

aerobik

Boleh dikatakan setiap pagi ahad aku, mawin, nuru, hana akan ke dataran shah alam untuk aerobic. Jika ada Kay, Fard, Juju, Nini datang rumah… kiteorang akan datang ke dataran shah Alam. Untuk aerobic. Jam 8 pagi.. Telatah dan gelagat family, student yang aerobic mencuit hatiku.

Aku tidak lepas menjamu dan ‘skodeng’ lelaki-lelaki hemsem.. ehe…. Rezki tu…. Heeee..
Setiap Ahad.. ada sja tema aerobic.. ermmm… macam ala joget, zapin, kick boxing, tarian samba, tarian latin, poco2 dan macam-macam lagi lar…
Tempat yang dituju usai sahaja aerobic… mestilah ke pasar pagi di stadium Shah Alam..
Mengisi perut yang kosong…

Mengisi tekak yang kering..
Menjamu mata dengan lelaki hemsem… ehe…
Ermmm….

Yumm.yum…….. : )

karaoke

Kareaoke. Seperti biasa, aku bersama teman-teman berkaraoke di malam hari..
Biar suara sumbang.. namun cukup untuk menghiburkan hati……

hair stylish

Hati ku serabut. Tak tenang. Umpama ombak-ombak kecil bergelut dengan si kerdil pepasir. Aku ke Salon rambut. Dengan niat untuk style kan rambut. ( kan azam aku tahun 2009.. nak cantik.. huhuhu..)
Aku membetulkan posisi duduk di kerusi itu..
“Nak potong cam ner?”
“Ermm… rambut depan potong straight paras kening. Rambot belakang layer V.”.
Dengan rakus dan gelojohnya… perempuan cantik berambot perang celup it terus menjalankan misi.
Huh.. aku ingatkan minah saleh maner… rambot perang celup upanya.. huhuhu….
Then…. Untung aku tidak bosan.. sesi bersuai kenal mula bercambah. (.. cop… sesuai ker ayat bercambah ni..?.. kalo nak berputik.. cam bercinta pulak… haihhh.. sebut pasal cinta2 loya plak tekak aku.. ngeeeessssss…. )
Bagus tul minah ni… layan pulak apa aku tanya…
Krak.kruk.krak.kruk….
Maka terhasil lar…..
Oppsss… tak lagi…. Seluruh pelusuk rambut ku diteroka… dicuci…. (Waaaa… bes nyer…nikmat nya….. )
Then… rambutku di dryer… di blow…..
Waaaa…. Makin lurus plak rambut ku ni… ehe..
Taraaaaaaa…!!!!!!!!!!!.. aku lihat di cermin…. (“aku ker ni..!!!! cam tak caya…..)
Nam pak makin kiut lar plak dengan gaya rambut aku ni……!!!!!!!.....
Hidung ku mula kembang kecut.. Ngeeee,,,,,,,,,,.
Dengan bangga riak dan sebagainya aku pulang ke seksyen 7, blok 20, bilik 507.jemput lar datang umah… untuk perempuan sahaja…. eheee…..

“ala.. dorang mana pegi ni…. Baru nak eksyen ngan rambut baru”….
Mawin!!!!! Nuru..!!!! jeng.jeng.jeng..!!!!!!!!!!
“ K.A.M.I. Liyana Jasmay!!!!!!!!!!” teriak mawin..
“argghhhh?????>….. aku blur2…”
“Da!!!! Kiut lar.. macam liyana Jasmya wei….”
“Ho la DA….. gilo molek mung..”..
Aku gelak buruk…. Suka campur suka campur epi… ehe… Ketibaan yang dimulia Norju dan Fard membuatkan lagi diameter lubang hidung ku makin luas…..
40 orng cakap aku kiut…. Ehe…. Makin kiut lar aku……….
Aku di ulit mimpi dengan lena….. Biarpun aku tiada boyfriend… tapi sudah cukup puas dapat memuaskan diri dengan mekiutkan diri……
Gi pun.. ramai yang caring kat aku… Ngeeeee………
Thanx sumer……..

Aku mahu lena dengan tenang……
Untuk mendapatkan kepuasan diri, dengan menunaikan apa yang selama ini yang terpendam… pasti hudup kita makin ceria.. Penderitaan, keseksaan dalam hidup perlu di jauhi..
Hanya kita yang dapat memilih jalan hidup kita… Hidup yang ditakuti atau hidup yang dinikmati…\

Tepuk dada…. Tanya hati……
Hanya hati yang tahu apa yang kita inginkan.. Tapi.. hati dan akal perlu sejajar…..
Think about it Yeahh..!!!!!!!!!!...
Love u all..!!!!!!!!!...........

Melaka

Yuhuu... berhujung minggu bersama kawan-kawan di Melaka... 2 hari satu malam...

duk kat hotel,
melaka best....

Walau bittersweet memekak

Walau Bitttersweet memekak-mekak di corong telingaku dengan lagu Capital E..
Aku masih menguap-nguap. Ku lirik kea rah jam di dinding. Jam 12.05. Patot lar mata ini begitu rancak memandang kea rah bantal.
Amat penat di kilang tadi..

Dari pagi sampai 4.30 di dalam Plant.
4.30 bersama Sya, Lee Fang dan Shin Yee ke meeting room.
Discusss tentang apa yang tidak difahami di company ini..
Alhamdullilah.. English aku makin baik selama di sini…

Aku mahu melarut panjang… terlalu menyeksakan…
Nantokkkkkkkkkkkkkkkk……

UptowN

Uptown bersama mawin. Nuru. Norju..
Gak penat mata melilau ke sana, ke mari. Perut agak lapar…
Langkah di hentikan di gerai….
Nasi goring ikan masin dan the o ais menjadi pilihan ku…
“Ida,!!!! Abang angkat ko?!” jerit Mawin kuat..
Mawin kelihatan excited. Mahu tahu sebab apa.?...
DIa minat gila kat abg angkat aku tu… memang tak di nafikan.. abg adib memang emsem….
“Ida… panggil lar dia “. Tegur mawin.

“Jap.jap..”. AKu segera menuju kea rah adib dan kawannya. Lalu aku menyergah.
“Hah..”.

“Oit.. ko buat per kat sini?” Tanya Adib.
“jalan-jalan ar.. ngan member-member aku> kitorang makan kat hujung sana”
Usai bertegur…

Aku menaymbungkan lagkah ku ke meja makan. Lapar tahap cipan wei…..
Suasana uptown agak gamitkan.. dengan competition. Nyanyian sekor-sekor bukan sedap pun.. ehe… melalak jer lebih. Bak kata Syafinaz pada Aweerea dalam OIM.. ehe…

UNderworld 3

Underworld 3 ??.. The rise of lycan…

Waa… rugi kalo tak tengok citerr ni….!! Bes giler…. 18 SG…
Aku, Mawin,. Nini ke JJ Bukit Raja…
Aiyak.. tayangan 5.10… sebelum itu……. Mata perlu di saji dengan baju, beg, kasut.. Itulah perempuan… Tak sah kalau semua ini tidak diteroka dengan bebola itu… berkejar ke sana. Ke sini… bila mata terlihat perkataan SALE..
Aku ternonong-nonong jalan.. di heret kesana ke sini oleh Nini.. Semata-mata aku dijadikan model untuk di try baju…
Abes baju dekenakan didada ku….

Ehe………
Baju itu…. Blouse putih.. bertali disisi kanan dan kiri dengan ayatnya.. “We must to be funky”… Berjaya menarik perhatian hatiku….
Aku sukakan baju itu.. namun.. size S sudah di habis di jual.. Muncungku makin tajam…
Aku melirik ke arah patung itu… Aku cuba menanggalkan baju di patung itu… Namun… bila akal warasku memikirkannya… Tak wajar aku membogelkan patung yang tak bernyawa itu di khalayak ramai.. Hakahakahakahakkkkk….
“Miss… boleh tak nak baju di patung tu..??? kawan saya nak..” Azni bersuara… aku terlopng…
Ee…. Buat malu jer……
Lantas ku lihat Miss itu membelek di patung itu.. umpama meraba-raba patung itu….
“Ni pun siza L”…
Waaaa…… tertekan nyer…. Sedeh wei.. aku suka baju tu.. rm 50.
Ke Voir .. tempat menuju. Kasut.. Aku hanya meniliti… aku agak tidak suka mencuba kasut.. .
Tapi.. aku agak suka mencuba selipar itu. Merah mak ngan warnanya…..berbulu-bulu… Hakahahakahakahkkkkk….
“Nini!NINI!...cantik tak aku pakai sandal ni??.. merah-merah. Bulu-bulu…. Bleh aku buat pergi dating…”..
Nini mengerut dahi..
“OPsss… lupa pulak aku dah tak der boyfriend.. “,,, hakahakahakkk..
Ku lihat Nini ketawa terkekeh=kekeh.. sambil memercikkan enzyme amylase nya.. Ku perhati kan perutnya… bergetar-getar bila ketawa……
Mawin khusuk memadamkan kasut.. Minah sorang ni hantu VOIR….
Akhirnya aku membeli sehelai blouse green army.. cadangan Nini, mawin.. katanya…. Aku perlu dipakai ladies.. sesuai untuk aku…
Gelap…. Dum..dum…. ting..ting…..
Huh… tak habis-habis peperagan antara puak Lucian dan vampire.. sesekali ganasnya tahap melampau… Aku terjeritjerit… “Aik… hebatnya Mawin dan Azni… Tak der pulak terjerit..”..
Siot..!!! dua ekor minah ni tutup mata rupanya…..
“Mawin.. aku tak suka lar si lycan ni… misai dier tebal sangat….”…
Pas tu plak duk kissing2 ngan anak vampire tu.. eeeiii.. geli ar si misai tebal. HAhahaha..
“Slekeh ar ida.!!”.
Aku sengih penuh maksud..
Ngomel aku itu dan ini………

Badan ku mula penat……. Aku mahu berehat.. Terdapat mesej-mesj di inboxku….
Aku mahu istirehat.. tanpa gangguan…..

Kadang-kadang.. melayan kehendak hati boleh menceriakan diri.. Hidup bersama teman-teman lebih bermakna dan happy.. Susah diramal apa yang akan terjadi di kemudian hari… Apa yang kita ramalkan, impikan tak semuanya menjanjikan kenyataan…
Biar masa berlalu dengan debunga bahagia..
InsyaAllah..
Allah Maha Mengetahui segalanya…..

The day the earth stood still

The Day The EARth stood still…
Warghhh….. bes citer ni….
Aku, Nuru, Kay, Hana ke TGV Bukit Raja.
Tidak sia-sia rasanya. Hana belanja movie.. Ngeeeee…..

VAlentine (member2)

Valentine???..
Bagi yang berkaple.. sudah tentu masa ini di sambut bersama girlfriend dan boyfriend…
Bagi aku..??... Friends everything…
Aku, mawin, nurul, fard, norju dan J.E ke ampang point….
Masa untuk hang up dengan kawan-kawan.. Sekali sekala berjumpa J.E…
J.E menjemput dengan Perdana nya….
Ke ampang Point…

Bola di luncur dengan berbagai cara..
Masuk longkang.. Jatuh longkang.. keluar longkang.. semua ada…
Aku..??.. Kadang-kadang strike.. kadang-kadang longkang menjadi sasaran…
Seperti biasa.. Mawin yang menjadi champion….
Gelak ketawa bersama rakan-rakan membuatkan aku terhibur….
Aku..?? Lagak merengek manja….

Mawin dengan kejamnya mendoakan aku kea rah longkang.. mana tidak nya… jeles aku strike..
Aku membuat muka….
Namun…. Doa nya termakbul… Betul-betul longkang……
Buat aku gelak besar….
Menikmati makanan tengahari d kampung melayu…
Enaknya……….

Malam…. KLCC menjadi sasaran….
Puas merayap di pusat beli belah itu……
“eh.. minah ni.. macam aku pernah Nampak…”. Oowhh… FAtihah dalam anak betung…
Ala… leez Af.. Gelap nyer dier.. ehe.. jahat nyer mulut…
Malam… menikmati kuewtiaw goring bersama teh o ais di NZ cafĂ© di tepi KLCC…
Menikmati suasana malam di KLCC,… amat indah…..
KAta ku pada mereka.. aku teringin naik di jejantas KLCC….
Malam semakin larut menjengah pagi..

Masing-masing agak penat.. namun tidak henti-henti teriak suara-suara sumbang di dalam perdana itu dengan nyanyian dangdut.. ehe..
Mau tau sapa singer utama dia..???..
Ehe.. aku lar…….
Aku memang giler mulut.. Tidak henti menyanyi…
Prasan suara sedap.. hee… NAmun… itu semua untuk menghilangkan rasa mengantuk…..
Dengan lagu-lagu elite menjadi ikutan kami…
Huh.. lagu elite.. aku hafal semua..
Mana tidaknya.. waktu sekolah rendah dulu….. aku geng2 elite..
Yus-linda rafar
Tonah-Azza
Ayu-Abby
Farah-Shasha
Aku- Watie
Rindu pulak pada dorang……
Huh.. cerita aku pada mereka… gelak besar rupanya…. Perut turun naik bila gelak.. Tak senonoh betul anak-anak dara ini…..
Tak bangga ngan kawan langsung……
Buuuuuuu………….
Penat…. Aku mahu menunaikan amanat seorang manusia…. Tidur………
Assalamualaikummm……..

Afif n Irni di Sunway pyramid

Kaki ku masih lagi berbalut…
Sudah penat mencuci dan membalut kaki dengan bandage….
Namun…. Terpaksa lah….
Ke Sunway pyramid……

Bersama mawin, nuru, Kay, Hana….
Bersama kancil di luncur ke sunway pyramid….
Ke situ sini ternonong-nonong.. mencari baju di butik…
Rome menjadi sasaran utama aku….
Converse, levis….itu adalah kegilaan aku…
Penat mencuba baju… Kay.. Hana tidak henti memilih baju untuk aku…
Terpaksa,, nak tak nak… mencuba….
Penat melayan kerenah dorang ni….
Dance game… menjadi kegilaan kitorang….
Tidak sedar diri betull…. Kaki masih berbandage.. namun game dance masih jadi kegilaan aku….
Fun…. Kalo tak caya… korang try lar….
Perkara yang meng epikan aku……??
Jumpa Irni dan Afif ….
Aku menyakat mereka…
Aku suka tengok mereka berdua.. Kalau boleh.. Aku teringin sangat tengok mereka bercinta semula..

Namun itu mungkin tidak akan terjadi…..
Aku rindu sangat saat bersama Irni dan Afif….
Naik ego dengan Irni… keluar makan malam-malam… Yang tidak boleh di lupa… Irni membonceng aku di dalam UitM malam-malam di jalan berbulit slekoh…
Takot aku…

Gerun aku dengan minah sorang ni….
Bawa aku dengan terkial-kial…
Ehe….

Kiter rindu kamu lar Not………
Not tu irni….
Di panggil nya aku idot… ehe.. namun aku accept aja…..
Rindu kat Afif..
Rindu kat Irni…..
Aku rindu korang lar………

Result exam..!! TQ nisah..

Alamak..!!!.. hari ini result exam sudah pun kuar…
Namun, aku dikit pun tidak rasa ingin meneroka di student portal UiTM.
Aku perlu di beri rawatan susulan di Pusat Kesihatan UiTM..
Alhamduliallah… aku selepas di X-TRAY di PPUM, tidak ada mana2 tulang yang patah..
Cuma luka-luka yang dalam.

Aku menahan sakit pedih tiap kali membersih luka, mandi, wuduk…
Dan… perkara yang menyedihkan… terasa seksa bila bertelekung, bersejadah untuk mengadap ILAHI…..

Aku redha.. Apa jer daya yang aku ada……
SAmbil membaca surah,

Namun… itu wajib dijalankan…..
Terasa menyesal tidah jahit sahaja luka..
(Bukan per… aku tak pernah di jahit… huhuhu…. )
Makan..???.... Di abad diri aku yang tak sempurna ini…… makanan pertama aku….
1) Ubat
2) Air masak
3) Baru makanan… tu pun berpantang giler… makan tak derr selera…)…
Aku menelefon nisah……
WAktu Nisah berpraktikal di Sime Darby..
“IDA!!!!!!..... dorang kim salam kat ida”
“SApe…?”
“Budak-budak OSIM lar…. Dier cakap ida comel.. suka tegok mata ida yang kaler2…. Grey, hazel, brown. Dorang tegok2 gambar ida kat laptop Daya..”
“Hak.hak.hak… kim salam kat dorang gak… Nisah… boleh tolong kita Check RESULT taK?...
“Ok… bagi ID dan Password”
Alhamdulillah.. pointer aku semester 7 ini naik… 3++.. Aku sukur…
Yang paling aku terkejzuuuuuutttttt…… FYP aku dapat A…. bukan A minus tau.. tapi A…..
Waaahhhhhhhh… hebat ar aku….!!!!!.. kih.kih.kih…………….
Berbaloi aku berhempas pulas di LAB….
Tapi cop…. Berhempas pulas tu aper….?????>. Pulas per.. ish….
Aku main goreng jer ayat……
Congrat IDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!........ Ngeee…. J

exciden sihh..!!

Weekwnd yang sgat menarik… Aku, Sya, Mawin, Kya ke sri kembanagn. Melepak di sana. Di rumah sewa Fard. Norju…

Keputrajaya……
Aku rasa badan ku umpama melayang.. Tercampak situ dan sini bersama eGo….
Aku tidak sedar.. Terasa badan ku di goncang2 seseorang… Aku blur… tak terkata.. Mamai… Tak bergerak….

Bila dengar suara Sya… aku sedar…. Aku lihat tangan ku sudah di penuhi cecair likat merah.. pekat merah warnanya….. Aku terasa kaki kiri ku di beban satu menda yang berat….. Ego menindas kaki kiri ku.. terasa sakit… Sakit…..
“SYa… tolong angkat moto.. kaki orang tersepit..”.
SYa mengangkat….. “Ida… darah banyak kat kaki..”..
AKu melihat cecair likat lagi.. merah….. Aku rasa mata ku sudah gelap….
Ada hamba Allay yang menolong kami… Abang2 PLUS..
Badan ku dipegang2 untuk di bawa ketepi.. Aku Cuma menahan sakit. Memejam rapat mata.
Badanku longlai umpama tidak makan sebulan.

Betul2 aku kekurangan tenaga…
SYa luka di lengan dan tangan.. Aku melihat Sya nangis…. SYa nangis dan Nangis lagi… Bila Di Tanya kenapa nangis.. dia jawab..…. Dia risau kan aku… Aku Nampak teruk luka… darah makin rancak keluar…

Aku memujuk Sya berhenti nangis. Tersedu2 dier.. Aku senyum sambil Manahan perit sakit
Ya ALLAh… seumur hidup aku… nil lah yang paling aku sakit……
Aku menggigit bibir.. pedih.. sakit.. tak boleh bergerak. Kaki, tangan ku menggigil…
Aku menahan mata.. tidak ingin menangis…. Namun air mata aku tumpah setitis dua. Namun cepat aku seka… malu di Nampak abg2 PLUS yang ader di situ…
Aku tidak ingin air mata ini dinampak Sya…
Sya asik menanyakan aku…. Sakit ker…

Aku hanya menggeleng… walau aku menahan bibir sakit….
MAwin, Kay tiba… Risau mereka akan kami…
Aku di bawa ambulan ke PPUM…..
TQ Mawin, Kay, Sha, Alip… sudi teman aku di PPUM sepanjang itu……..
Sayang korang…

Yang pasti, telefon aku bertalu2 kol dan mesej dari kawan2 lain yang risau kan aku….
Baru aku sedar….. ramai yang sayang aku…..
Baru aku sedar…. Siapa yang lebih menyanyangi aku dan itu semestinya kawan-kawanku…..
Aku merahsiakan perkara ini ke pengatahuan family..
Akhirnya terkantoi jugak…………………

Kik.kih……..
Aku di beri MC beberapa hari………..
Alhamdulillah.. muka aku tidak ader pun luka..
Ehe…. Comei lagi lar ni….. huhuhuhuuu…
Buat kak noreq….. “orhe dah terbang… bes gilo… “
Umuah sayang ku nadya… “ Ya..!!! mung jago kolek ego mu… jangan terbang supo aku..”

Apa kata mereka?

Selama otak aku tak betul…??>.

Miza, Jeri, Nisah,Sya, nuru, mawin,kay,nadia,kak noreq,kak ipar aku n kawan2 lain…. Yang paling penting….. ayah ku sendiri bagi sapot dan nasihat untuk anaknya….. tak lupa Syam.. ehe… n kawan2 laen.. thanx korang…

Kata Miza- eii.. jahatnya sapong ( Memang jahat baban pom)
Kata Jeri- Dier tu mengarot lebih. Tengok mata dier pun da tau. Aku tau lar aku lelaki. ( yer ker.. semua boy cam tu ker)
Kata Nisah-Eii… tak patot sapong… Ida baik, comel.. (Hakhakahakak melayang2 aku macam piring terbang. )..
Kata Sya- Tak yoh lar piki jate gitu.. Eii.. kalo orang tempat ida, lama doh org lari. ( banyak kali doh owg lari Sya)
Kata Nuru- jate gitu tok guno. Jate semo tok ley cayo. Sebab tu aku tok sey setia. ( Tapi aku setia weii)
Kata Mawin- Ala… tak bez dah ida tak epi.. Ei… cam tu ker cinta. Takot pulak aku nak bercinta. Bagi aku cinta menakotkan pulak ( cinta tak menakotkan. Tapi lelaki yang menakotkan lar mawin)
Kata Kay- Tok soh lar jate gitu.. mu cari lain eyh babby… ramai lagi. Mu kan comel ( Memang ramai.. bangle, india, Nepal,.. hakahakahak)
Kata Nadia- Bengong sapong. Manusia tok guno ( Mu tau kan segala cito aku darlim)
Kata kak noreq- bakpo dier sapa gitu ( dier gilo lar tu.. otok cabot tepi)
Kata kak Nana- bagos2 tampar die. Lelaki cam tu tak boleh bagi muka. Tak guna (Alar.. rugi tak tampar dier kuat)
Kata ayah – tak per la Da, Da keje dulu elok2.. biar ape pun.. kite kena bersopan dengan orang.. ( Ayah.. rindu ayah….)
Kata Sham- Ida jgan sedih tau… ( Syam orang yang pertama aku gi tau.. masa oTW balik. Dalam Bus. Xtau naper aku tergerak hati gitau dier… Dan… berkali kol aku dalam bus. Risau kan aku.. TQ Syam……)
Kata Shidi- Hah.!!! Awak da clash?!!!.. Tu lar…. Rileks2 suda.. Awak, kawn sy nak number awak. ( Rilek ke rmenda nyer…. Huh.. tu lar… rugi tak dengar kata awak shidi dari dulu lagi.. Siot!!! Tak nak lar kenal2 ngn org. huhu… kerek sikit)
Kata Afif- Rileks suda.. macam aku. Tengok2 ko sambung balik nagn dier. Tak gi UTP lar ko lagi.. Ko jd gf aku number 5 lar kalo nak ( eleh.. tak hingin dar lar nak p balik kat dier.)
Kata Norju- weh ida, citer ar.. aku excited nak dengar. ( malas aku.. hakahaahakkk..)
Kata Fard-Tu ar.. susah nak caya boy. ( hakahakakkkkkk…….sebab tu ko tak kaple eyh… demand eyh fard..)

Tapi….. kata hati aku.. – aku tak mampu berkata-kata
Aku hanya budak kampung jer..
Yang serba serbi kekurangan…..
yang tak layak untuk bergandingan dengan taste nyer yang tinggi…
Lagi pun… pengakuan darinya…. Si dia lebih cantik dari aku… (huhuhuhuhuuuuuu)… L
Siap tunjuk gambar tu kat aku…

Sial betul..!!
Cukup lar dier seksa aku selama ni nagn macam hal. Macam perempuan di sebalik tabir antara aku dan dia. Selama setahun lebih aku hidup ngan air mata. Sakit hati…..

kaple vs single..???.. saper menang?

Hujan masih lagi membasahi bumi. Aku masih lagi liat untuk mandi. Mungkin kepenatan. Keletihan yang tak tercapai dek keinginanku untuk melakukan tugasan ke atas diri. (Aku da masam2 da.. ehe.. yer lar.. main dengan round dough jer pagi tadi.

Hp ku berbunyi mesej. Aku toleh. Dari si dia yang rapat dengan ku. Katanya aku makin menjauh darinya. Yer.. aku tahu. Aku arif tentang itu. Cukuplah sekadar teman untuk aku kongsi cerita. Kongsi rasa. Kongsi kegembiraan di saat ini. Maaf…. Aku takut untuk member harapan yang tidak pasti. Aku belum bersedia untuk pergi lebih jauh dalam prhubungan.
Yang aku tahu.. Hati aku sudah lama hilang.. ( cop..!! kak noreq!!! Jiwo sangat ker ayat org ni?. ) (Shahir.. jiwang kan ayat sy.. hahahahaha…… )
Ok.. sambung balik… :P

Entah… aku pun tidak tahu.. Allah telah memberi rasa seperti ini untuk aku. Tiada rasa untuk bercinta atau untuk berkasih. Cukup lah selama hidupku 22tahun 10 bulan untuk mengenal …

Apa itu cinta
Apa itu kasih
Apa itu sayang
Apa itu rindu

Cukup sudah untuk kenal itu semua…..
Bak kata Nadia.. (Aku rasa single is better).
For me..??.. tiada istilah single untuk aku.. aku masih ada teman, kawan2, member 2, admire (kahkahakahkkk.. tak bley bla aku ni..), dan yang penting family…
Bercouple???...Apa maksud itu semua. Saja suka2 untuk keluar di hunjung minggu..?..., bergayot 24 jam, mesej 48 jam (ehe…), sekadar teman untuk di hantar pulang ke kuliah, untuk berseronok?, untuk di maenkan?, untuk kebanggaan? Untuk dikikis hartanya baik lelaki atau perempuan. Atau untuk nafsu semata-mata..

Aku selalu melihat pasangan bergelak riang, bermanja ke sana kesini terutama di Mall, bustand seksyen 2. (nak naik bus rapid g KL lar tu..huhu..),tasik seksyn 2 atau mana2 corot dunia…
Jeles.. dikit rasa. Namun.. bila di pikir.. bahagia kah mereka. Setia kah mereka. Jujur kah mereka dalam hubungan, Yang penting niat hubungan itu. Kalau sekadar niat nafsu, kebanggaan,, memang tak lama….

(Krekkkk….. patah….)
(Dussshhh..kena tembak)
Tapi andai niat itu tulus dari hati yang murni.. untuk dijadikan Hawa buat si Adam itu… Insyaallah… dengan izinnya.. Aku yakin…..

ronggeng di jalan TAR

Jumpa ita, ezi,erol.. umpama kembali ke zaman SIS..
Best giler……
Kami ke Jalan TAR..
Rambang mata.. ke situ ke sini.. amat epi tahap baban….. Baban pum tak epi macam ni……
Baban tu Cousin babon….
Semua sudah bekerja.. tinggal aku seorang saja untuk menghabiskan 4 tahun pengajian Bach of science (Hons) Food science and Technology..
Aku..???.. semua dorang berebut untuk belanja ..
Mewah hidup aku di belanja makan minum oleh dorang…
Kata mereka.. Aku tak perlu belanjai….
Sebab??>. aaku masih budak skolah.. ehe.. betul. Betul..
JAlan terhuyung hayang.. gelak ketawa………
Dan istilah zaman Skolah….. turut di keluarkan lagi.. rindu akan istilah budak-budak hostel….
Dan aku.. tidak lepas-lepas bermanja dengan mereka..
Mulut aku tidak reti menstopkan percakapan….
Sampai erol cakap…. Aku tak reti duduk seyap.. ehe…
Itulah aku bila bersama member….
Aku happy go lucky person…
Slalu buat kelakar, kecoh… Dan manja…… ehee……….
Mulut asik ngomel2 bertanyakan pasal tips bila kawin.. ehe…
Erol dah staun kawin…
Erol..??.. jangan harap nak bagi tips…
KAtanya.. rahsia rumah tangga…. Kena rasa sendiri..baru tahu…. kahkahakhaka….
Tak boleh bla…..kuikuikui….

Ita..???............
27HB 3… bakal melangsungkan perkahwinan.. tak sabar rasanya melihat dirinya dibaluti persalinan perkahwinan…
Tak sabar juga ketemu rakan-rakan semua…. Masing-masing ingin mengambil cuti keje…

Ezi..???..
Katanya…. Mahu Vios dahulu… baru mahu untuk berpasangan..
Tanya mereka padaku..???...
Aku hanya geleng-geleng…
Bak kata Fauziah Ashahari… “Rahsia Hati tak siapa yang tahu..”…
Ehe…………
By the Way….
Luv u ita, ezi, erol…!!!!!!!!!!!....

1 december

hari ini.. hari pertama aku berpraktical di HAVI LOGISTICS (M) SDN. BHD. Company international food yang produce bun mcDonald, burger king, marrybrown, A&W, 1901, hotel-hotel.

Banyak mesej dari kawan mengucapkan guud luck...

Aku..... datang awal pagi...
Aku menangis teresak-esak di tangga tinggi FiLZA Cafe di depan HAVI...

sedih, geram, benci, semua ader,..

Sya,... muncul.. Ku di tempatkan kilang yang asam dengan SYa...
Aku menyeka air mata bila Sya mula sampai disana...

Di tangga, di dalam HAVI, aku membuka mulut
"Kat maner sy boleh jumpa HR?"
sekumpulan pekerja sedang berdiskusi di meja di tepi tngga..

"kat tingat 1.. naik tngga sini"

Berjumpa HR, general menegar, semua staf... di perkenalkan....

Episod aku di HAVi kini bermula.....

tragedi 30 november

Semalam???...
Dia membuang aku macam sampah…..
Sedih.pedih.luka.. umpama terkena racun berbisa…
Namun ape jer yang aku boleh buat…
Ingin sangat menangis…. Tapi… air mata ini tidak mahu keluar..
Puas aku memaksa… namun apa kan daya.. Aku tidak boleh menggesel mata ini dengan bawang semata-mata ingin mengeluarkan air mata…

Tapi… aku puas…
PANG!!! Pipi nyer yang hitam hodoh tu aku tampar…
Jahat..!!!! aku berusaha datang ke perak.. namun layanan hambar biarpun aku yang terpaksa membayar makanan yang tak sedap tu…
Didalam kereta.. aku berebut hp dengannya….
Panggilan dari perempaun tidak di jawab..
Pengakuan darinya…
“kiter da xsayang kamu lah. Dah tak der lagsung perasaan. Prasan istimewa sgt kat die. Tak pernah rasa camni”
Pedih telinga aku dengar…
“Aku memujuk.. jangan lar macam ni… kiter baik2 lar…”
Awak nak die ker sy?
“nak dia.! Jgan paksa2 boleh x?”
Ditolak nyer aku ke tepi.. dush… sakit gak ar..
Pang..!! aku tampar
HAHHAAA… gabra dier kena tampar.
Tak pernah perempuan tmapar kite.
HAHHAAA… hati aku ketawa…

Yang pasti aku di tinggalkan seorang diri di tepi jalan di tepi kedai-kedai di gopeng malam-malam…
Aku.. ??... geram… setan pun tak pngai sial macam tu…
Itulah perangai jahat
Mohd safuan bin abd rahman student UTP mechanical engineering…
Sungguh sial…. Tak pernah aku jumpa jantan jahat macam tu..
Za.. ni lah kisahnya..
K… end….
Yang pasti….. di dalam bas… Syam kerap kali kol, mesej pujuk aku…
Syam baik sgt… tq……..
Aku mengamati kata-kata pujangga dari seorang pakar motivasi…
“Perempuan bila tahap kesedihan terlampau, dia tidak mampu menangis. Kerana pada saat itu, hatinya yang sedang menangis”
Aku berteleku. .

Ku capai kunci ego… Lantas ego memecut laju ke UiTm..
Ingin tahu aku berjumpa siapa..????....
Aku ternonong-nonong ligat mencari booth jeri..
Dier memesej aku untuk ke booth dier di konvo fair uitm berdekatan DSB…

“Bang… burger 1”..
Dier senyum dengan barisan giginya yang tersusun rapi…
Ku mengatur langkah pabila dipelawa bagai sang puteri…
Mempelawa untuk membantunya.. hehehehe….
Acab dan rakannya sekali…
Bagus jualannya….
Puji aku dalam diam……

Lautan ibubapa bersama anak-anak yang mengheret jubah biru gelap itu..
Memegang jambangan bunga, berpanas, bergambar bersama rakan-rakan dan keluarga..
Di perkarangan DSB, FOYER MENARA SAAS, GALERI, TAMAN KERBAU…. Hakahakahakkk…
Teringat kata-kata aku masa part 1. Dengan konfiden nya aku bersuara………. Aku akan menunggang kerbau batu tu dengan jubah masa konvokesyen huhuhu… (alamak..!!!.. cam ner ni.. sampai sekarang pun member2 aku duk ingat n nak tengok… Alamak.. mati ar… konvo bulan 12 nanti dah….. ehehehehe… )…
Tak sabar rasanya ingin beraksi dengan jubah itu bersama rakan-rakan..
Molekul-molekul bau burger dan rose bercampur aduk. (yerlar… maner tak nya… sebelah booth jeri jek booth bunga2… )
Bersama Afif menaiki produa VIVA nya……
Membelah jalan ke HAKIM.. (alaa….HAKIM tu kedai mamak yang terpampamg GRED A tu lar. Huh… tak bleh bla…)
Nasi lemak, ayam tandori, teh ais percuma memang sedap..)..
Tapi… tiap kali kaki ku melangkah ke kedai mamak, suasana gelap…
Haaa.. cuba teka naper… (sebab… dorang sumer bulan gerhana.. gelap jer… seb baik sang suria menyinari…. Ehehe…)
Huh… rindu kat ko Fif…. Dulu…. Masa ko ader kat sini lagi… ko lar slalu teman aku lepak. Makan.. huhuhu…….
Sori….. aku tak dapat pegi konvo ko…
Dan sori… aku tak dapat bagi adiah konvo kat ko.....
Apapun….. hope ko sukses dan bakal bahagia dengan maya karim celup ko k…
Chayyyoookkkkk!!!!!!!!!!!!........

back to dicember till may

aku berair cond di bilik ni...
tadi ader panggilan lagi dari company swasta di sepang..
position...

junior consultant.. 8hb kta akak td...

katanya.... aku berpeluang ke mana-mana kilang untuk di konsalt...
mengenai safety..

termasuk kilang makanan...
tidak mustahil lar..
di HAVI dulu pun.. selalu ajer orang2 buncit berkepala botak bercermin mata selalu menilai safety di kilang...

di dinding atas bumbung di dalam production line, terpampamng gah....

SAFETY FIRST..

ok..... jom... kembali ke dicember......

Wednesday, June 3, 2009

air taik.. yarkk.....!!!!

mahu sekali aku paparkan semua nya..
namun masa amat cemburukan diriku untuk bersama rakan, keluarga dan orang yang tersayang...

yANG PASTI...
AKU punya banyak kenangan pahit yang perlu aku campakakan dalam lubang taik....

huhuhuhuuu...
aymg pasti... @ hari lepas aku membals mesej sapong yang jahil tu yang..

"jangan sampai saya terjumpa awak. tak pasal2 kena simbah muka dengan air taik..."..
hahah.. terlalu teruk dier bagi aku....

komen kawan-kawanku..

nuru- "bengong ida.... heheh.. tapi aku sokong..!!"
fard - "hahahaa.... maner ko nak cari air taik tu ida?"

Jawabku..???..
memang padan pun muka dier.....
korek lar mano2 taik pom..!!! jamban dalam umoh ni ko.... huhu..


Tapi... itulah hakikat...
hanya TUHAN jer yang tahu prasaan aku.....

Aku berundur diri nyeer...
nanti kecoh lah si mawin. nuru.fard.juju. nini.... balik lambat...
yer lar.. kata nuru.. aku susah nak balik kat dasar....
k..

byeeeiii.....
ummmuahhhhh...